Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Fler tycker det är fel att bli berusad på jobbfest

Publicerad: 2015-03-26

Inställningen till alkohol på jobbet har förändrats de senaste fem åren. Att fira en jobbframgång med ett glas mousserande på arbetstid är mer okej nu. Motsatsen gäller för den som blir berusad på firmafesten.

Människors attityd till alkohol mäts i IQs alkoholindex, som genomförts i fem år. Frågorna besvaras av 2 000 svenskar, från 16 år och uppåt.

En tydlig trend är att inställningen till att bli berusad offentligt, t ex på en firmafest, har blivit klart mer återhållsam. Fler tycker det är fel numera.

På frågan om det rätt eller fel att någon gång emellanåt bli berusad på en firmafest sade 38 procent att det var fel, rätt tyckte nästan lika många: 37 procent, i undersökningen 2010.

2014 är attityden förändrad: 46 procent gillar det inte, medan bara 23 procent tycker det är rätt.

En annan fråga är om det är fel eller rätt att på arbetstid skåla i mousserande vin när det går bra på jobbet? För fem år sedan tyckte 63 procent att det var helt fel eller mer fel än rätt. 21 procent att det var rätt.

2014 är det 53 procent som tycker det är fel och 24 procent att det är okej.

IQ är ett fristående dotterbolag till Systembolaget.

Publicerad: 2015-03-26

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!