Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Fler vill jobba längre om man får trappa ner

Sex av tio kan tänka sig jobba längre, om de får rätt att jobba deltid, visar en ny undersökning från Unionen. De senaste dagarna har flera debatter handlat om ålder och arbetsliv.

Publicerad: 2013-04-12

Unionens nya rapport, läs mer här, som presenterades på torsdagen, visar bland annat att 65 procent av de tillfrågade tjänstemännen (60-65 år) kan tänka sig arbeta längre än de tänkt, om de får möjlighet att trappa ner. Om de skulle fortsätta arbeta i samma takt som idag, ville bara 30 procent göra det efter planerad pension.

Frågan om delpension är något som Unionen driver och har redan säkrat den möjligheten inom elva avtalsområden, för personer mellan 60 och 62 år.

Undersökningen visar också att trivsel i hög grad påverkar viljan att fortsätta arbeta efter tänkt pension. Följande faktorer påverkar trivsel:

Efter att pensionsåldersutredningen kom med förslag om höjd pensionsålder i veckan har frågan om ett längre arbetsliv debatterats flitigt i olika forum.  På Unionens arbetslivsdag diskuterades, förutom ovan nämnda undersökning, även en rad olika arbetsmiljöfaktorer som påverkar att äldre kan stanna längre i arbetslivet, som belysning, buller mm.

Yvonne Strempl, avdelningschef Arbetsmiljöverket, lyfte fram vikten av ett systematiskt arbetsmiljöarbete, och hänvisade till flera rapporter som tagits fram med fokus på äldre: Äldre i arbetslivet och Äldre arbetskraft behöver bra belysning.

Ålder och arbetsliv diskuterades även på ett seminarium i riksdagen på tisdagen, som Tema Likabehandling, en av Europeiska socialfondens temagrupper, och Folkpartiet arrangerade. Där förde flera aktörer fram behovet av en ändrad lagstiftning. Aktiva åtgärder och förebyggande insatser behövs även på området ålder, påpekade Ellen Landberg, tidigare projektledare på Tema Likabehandling, numera ledarskapsutvecklare på Ledarna.

– Chefer behöver arbeta systematiskt för att ändra normer, och vara uthålliga för att möta det motstånd som då kan uppkomma, sa Ellen Landberg.

Tema Likabehandling har också nyligen släppt en chefsguide om åldersmedvetet ledarskap och en scenariebok om framtidens arbetsliv med fokus på ålder: ”Ett hållbart arbetsliv 2030”. Här kan du ladda ner Tema Likabehandlings material.

Publicerad: 2013-04-12

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!