Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Flera faror med skiftjobb hjärnan åldras fortare

Publicerad: 2014-11-06

Att jobba skift i flera år kan leda till att minnet försämras. Även andra funktioner i hjärnan påverkas negativt.

Sambandet mellan skiftarbete och olika hälsoproblem, t ex bröstcancer och hjärt- kärlsjukdomar, är känt sedan tidigare. Det innebär också ökade risker för olyckor. Nu visar en ny forskningsstudie att skiftjobb har följder även för hjärnans funktioner.

I studien har drygt 3 000 personer i Frankrike följts under flera år. Ungefär hälften hade jobbat skift. Deltagarna fick utföra olika tester, t ex minnesövningar, för att forskarna skulle kartlägga deras intellektuella förmågor.

Hjärnans kapacitet kan minska med åren, men att jobba oregelbundna tider skyndar på processen. Studien visar att personer med minst tio års erfarenhet av skift- eller nattjobb hade betydligt sämre minne och hjärnfunktioner än de som arbetade vanlig dagtid. Skiftarbetarnas kognitiva prestationer motsvarade att åldras 6,5 år.

Undersökningen visar också att hjärnan återhämtar sig om man slutar jobba skift. Men det tar minst fem år, enligt studien.

Studien har redovisats i tidskriften Occupational and Environmental Medicine.

Publicerad: 2014-11-06

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!