Allt om arbetsmiljö logga

”Floskler är ett sätt att utöva makt”

NY BOK Floskler används för att tona ned konflikter, dölja maktanspråk och förhöja betydelsen av det sagda. Det säger Fredrik Kullberg som i Svensk floskelordbok vill belysa problemen.

Text : Elsa Frizell

Publicerad: 2023-03-10

Fredrik Kullberg är journalist och författare till Svensk floskelordbok. Foto: Maria Annas

Vad är problemen med floskler?
– Det dimmiga sättet att uttrycka sig med till exempel managementjargong och värdeord, som maktmänniskor i allt högre grad använder sig av, det används för att tona ned konflikter, dölja maktanspråk och förhöja eller försköna betydelsen av det man säger. Inga arbetsplatser har till exempel några problem idag. Man får i stället höra att det handlar om utmaningar. Användningen av floskler är också en form av härskarteknik. Mottagaren kanske inte omedelbart förstår, men man törs inte fråga, för det verkar så självklart.

Vad ser du för risker?
– Att kommunikation och förståelse blir sämre. Djupgående problem skyls över. Språket döljer hårda fakta och det blir svårare att förstå verksamhetens syfte och vad som verkligen händer.

– Floskler kan också vara ett subtilt sätt att förflytta ansvar. Upplevelse är ett sådant ord. När medarbetarare i undersökningar får berätta om sin upplevelse så indikerar det att hen kanske bara inbillar sig alltihop, det handlar inte om något som arbetsgivaren har ställt till med.

Förklara hur floskler kan dölja maktanspråk
– Vi kan till exempel titta på begreppet hr, human resources. Alla ingår vi i humankapitalet och alla ingår vi i samma härliga team, från pizzabudet som kör på sin rostiga cykel till högste chefen. Genom att ta bort personalavdelning och ersätta med hr, så suddar vi ut den viktiga konfliktlinjen mellan chefer och personal, samtidigt som vi ju fortfarande har kvar chefer och underställda.

– Begreppet hr, belyser också hur vi i Sverige överger vår bonniga svenska när något är viktigt och i stället går över till prestigespråket engelska.

Varför breder de ut sig?
– Vi lever i marknadssamhället där alla förväntas konkurrera och göra reklam. Det blir väldigt mycket säljsnack som hämtar sin vokabulär från ekonomi och teknik, områden som anses viktiga idag. Man använder sig av uttryck som hybrid, leverans och kund när man egentligen pratar om något annat, inte minst sker detta inom skola och äldreomsorg.

– En annan orsak är tillväxten av specialiserade funktioner på företag som trots sin status inte har så glansfyllda arbetsuppgifter. Då kan det finnas behov av att putsa på yrkesimagen med hjälp av ett imponerande språk. Dessa nya specialiserade funktioner har också behov av att skapa ett fackspråk för att bygga legitimitet och visa omvärlden att man är viktigt.

När ser du att floskler kan fylla en funktion?
– Det måste finnas utrymme för försköningar, omskrivningar och vita lögner. Det funkar inte att alltid vara hundraprocentigt rak. Problemet är att vi använder oss av dem för mycket – det väller fram.

Foto: Maria Annas

Publicerad: 2023-03-10

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!