Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Flyktingar får lättare jobb på mindre orter

Publicerad: 2017-01-04

Flyktingar som bosätter sig i Stockholm, Göteborg eller Malmö har svårare att få jobb. Trots det går flyttlassen från mindre orter till större städer.

Statistiska centralbyrån, SCB, har undersökt vart flyktingar som kom till Sverige under åren 2006-2010 rört sig, och hur det gått för dem på arbetsmarknaden fem år efter att de kom till Sverige.

Slutsatsen är tydlig – flytta inte till någon av de tre storstadsregionerna. Arbetslösheten var högre i storstäderna än i resten av landet oavsett om du bosatt dig i storstaden direkt, eller flyttat dit senare.

Trots detta har flyttlassen gått till städerna. SCB beskriver att vissa orter, exempelvis Kiruna och Vimmerby, har fått se nästan alla flyktingar som kom 2006-2010 flytta till större städer. Framförallt var utflyttningen stor från Norrland.

SCB har också tittat på arbete och flyttrörelser bland flyktingar som kom till Sverige 1990-1994. Även i den gruppen hade en större andel arbete utanför storstadsregionerna.

Publicerad: 2017-01-04

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!