Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

För många får handeksem av jobbet

Ligger dina händer i riskzonen för besvärliga eksem? Här är några utsatta yrken: frisör, florist, kock, städare, tandläkare, snickare och anställd i vården. En ny drabbad grupp är nagelteknologer.

Publicerad: 2013-03-12

– De som arbetar med att t ex förlänga naglar hanterar mycket starka kemikalier, bl a härdplaster som snabbt kan gå igenom handskar, säger hudtoxikologen Anders Boman, vid Institutet för miljömedicin på Karolinska Institutet, som har lång erfarenhet och önskar att medvetenheten om riskerna var större.

Ett växande problem ger relining, dvs en metod att laga rörledningar där man pressar en slags strumpa indränkt med epoxi genom rören, istället för att byta. Kliande eksem kan uppstå bara efter en dag.

För få tänker på att nötning som till exempel snickare utsätts för kan ge allvarliga problem med svårläkta eksem, påpekar han.

Förr sjukskrevs man för svåra eksem, det sker sällan idag, pga ändrade synsätt och besparingar. Allvarliga besvär kan leda till att man tvingas byta yrke.

•Läs mer i Du&jobbet nr 2 om hur du bäst skyddar händerna.

Publicerad: 2013-03-12

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!