Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

För mycket sömn lika dåligt som för lite

En god sömn ger bättre livskvalitet – men lagom är bäst.

Publicerad: 2011-06-15

Personer som sover sex till nio timmar per natt säger att de är mer tillfreds med livet och är mindre deprimerade, än de som sover kortare tid, enligt ny forskning.

Men studien visar också att för mycket sömn kan vara skadligt. Även ”långsovarna”, mer än nio timmar per natt, hade lägre livskvalitet och var mer benägna att känna sig deppiga än ”normalsovarna”

Forskarna analyserade uppgifter från 10 654 patienter under ett par års tid. De samlade in uppgifter om patienternas livskvalitet, sömn och psykiska hälsa. Efter att ha tagit hänsyn till ålder, kön, civilstånd och andra faktorer, fann man ett statistiskt samband mellan sömnmängd, hälsa och livskvalitet.

Forskningsledaren Charles Bae är förvånad över att för lite och för mycket sömn hade samma negativa effekter på hälsa och livskvalitet. Han menar att resultatet är viktigt för att påminna folk nog om inte bara för lite utan även för mycket sömn kan påverka hälsan – vilket han inte tror många känner till.

Studien har gjorts av forskare vid ett sömncenter i Cleveland, Ohio, och redovisades nyligen på en konferens i Minneapolis.

Publicerad: 2011-06-15

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!