Föräldraledighet handlar inte alltid om jämställdhet
Hur länge mammor och pappor tar ut föräldraledighet hänger ihop med synen på jämställdhet – för männen, inte för kvinnorna.
Publicerad: 2011-05-26
Det visar en ny studie av Ann-Zofie Duvander, Stockholms universitet.
– Vi tar för givet att lång föräldraledighet är lika med positiv syn på jämställdhet. Och för män stämmer det, säger hon.
Hon konstaterar att män som har en mycket positiv attityd till ett jämställdhet tar oftare längre föräldraledighet jämfört med andra män.
Kvinnor är håller med om att ett jämställt samhälle är mycket viktigt tar medellång föräldraledighet, 10-14 månader. Både de kvinnor som tar kort och lång ledighet har en något mindre positiv attityd till jämställdhet.
– Det var oväntat. Jag trodde kvinnor som var positiva till ett jämställt samhälle skulle ta kortare ledighet, för att återgå till arbetet tidigare och låta papporna vara föräldralediga, säger Ann-Zofie Duvander.
De som tog kort eller ingen ledighet alls var främst män som tycker att framgång i arbetet är mycket viktigt.
Mäns arbetsliv påverkar föräldraledigheten: det finns fortfarande arbetsplatser med negativa attityder. Det kan också vara så att män väljer att befinnas sig på sådana jobb även då de fått barn, något som inte kvinnor gör, enligt Ann-Zofie Duvander.
Hennes studier bygger på frågor till drygt 300 män och drygt 400 kvinnor.
I hennes material ingår inget om vilka yrkesgrupper som är föräldralediga. Det kunde Du&jobbet redovisa i en artikel 2009.
Den visade att manliga ämbetsmän och politiker var sämst på att ta ut föräldradagar (i snitt 3,32 dagar per år). Därefter kom höga chefer. Genomsnittet för pappor var 16,4 dagar per år, för mammor 35,37 dagar.
Publicerad: 2011-05-26
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.