Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Förbandslåda med plåster för själen

Publicerad: 2013-09-11

Psykiska problem på arbetet ska lättare hanteras med hjälp av en förbandslåda, som nu testas på olika platser i landet.

Det är kampanjen Hjärnkoll, som hoppas att den nya förbandslådan ska bli ett medel att tidigt upptäcka psykisk ohälsa i arbetslivet. Psykiska sjukdomar är idag den vanligaste orsaken till sjukskrivningar.

Förbandslådan innehåller allt som finns i en vanlig låda på en arbetsplats, som plåster och bandage. Det nya är att den kompletteras med en del som handlar om psykisk ohälsa, som består av en enkel självskattning för att upptäcka tidiga tecken på psykisk ohälsa och telefonkontakt till företagshälsovård för att få snabb hjälp om det behövs.

– Trots att psykisk ohälsa är den vanligaste sjukskrivningsorsaken så utgår få arbetsplatser ifrån det. Den nya förbandslådan gör det enklare att agera i början av en psykisk ohälsa, och kan förhindra en sjukskrivning, förklarar Rickard Bracken, projektledare på kampanjen Hjärnkoll, i ett pressmeddelande.

Idén till en psykisk förbandslåda togs fram av några studenter, som arbetar för Hjärnkoll. Den har sedan utvecklats i ett samarbete med kampanjens ambassadörer, som är privatpersoner med egen erfarenhet av psykisk ohälsa, arbetsmiljöexperter, företagshälsovården m fl.

En prototyp testas på några större företag i landet och ska utvärderas vid årsskiftet.

Publicerad: 2013-09-11

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!