Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Förbered dig och var inte tvärsäker

Lone Lindholm, huvudskyddsombud för Vision vid primärvården i region Skåne, är nästa kandidat i Du&jobbets tävling, Stora skyddsombudspriset 2012.

Publicerad: 2012-08-16

”Lone Lindholm engagerar sig, och är till mycket stort stöd för alla hon möter i sitt uppdrag, såväl medlemmar som arbetsgivare. Hon vet vad hon pratar om och har stor empati för alla hon möter. Men när det behövs är hon hård som granit.” Så motiverar Marie Holmgren att Lone Lindholm borde få Stora skyddsombudspriset.

Lone Lindholm har varit huvudskyddsombud i 13 år, hon jobbar med uppdraget på heltid. Medlemmarna är läkarsekreterare eller administratörer på hundratalet vårdcentraler. Cirka 70 procent av dem har lokala skyddsombud.

– Jag rycker ut när skyddsombuden ringer!

Frågorna rör allt möjligt. Ärenden som ofta orsakar oro är om- eller nybyggnad av lokaler, hur stort ett rum ska vara, t ex.

Lone Lindholm säger att hon gillar att komma ut och träffa medlemmarna.

– Jag ser efter hur de har det, om ljuset är bra, om de har rätt stolar, hur arbetsbördan är, om vikarier tas in eller om det är mycket övertid som gäller. Jag är gammal i gamet och arbetsgivarna lyssnar på mig.

Hon har nyligen gjort en undersökning av arbetsvillkoren som har lämnats över till primärvårdsledningen. Rapporten ska nu följas upp – det känns som en seger, förklarar Lone Lindholm.

Lone Lindholm säger att hon älskar sitt uppdrag.

– Jag har lärt mig mycket och utvecklats som människa, bland annat har jag blivit bättre på att lyssna. Ibland löser sig problem faktiskt av sig själva om man tar sig tid med människor. De kommer på lösningarna medan de berättar. Jag bryr mig om andra och vill gärna hjälpa till.

Ju mer man kan desto roligare blir jobbet, konstaterar hon.

– Men visst har jag begått misstag. Varje möte undrar jag: ”Hur ska det här lösa sig?” Oftast går det.

Har du något råd till andra skyddsombud?

– Förbered dig ordentligt och var inte tvärsäker. Är det något du inte kan, dra dig tillbaka, kolla och återkom. I början tror man efter att ha gått en kurs att man vet hur man ska agera, sen inser man hur komplicerade många ärenden är.

•Läs mer om Lone Lindholm i det nya numret av Du&jobbet.

•Läs mer om de tidigare finalisterna: Jonas Persson, regionalt skyddsombud för Transports avdelning 14, Helsingborg.
Börje Lindström, huvudskyddsombud vid Rönnskärsverken och regionalt skyddsombud för IF Metall, Torsten Elfhag, huvudskyddsombud och regionalt skyddsombud för Svensk Pilotförening.

Du&jobbets läsare har nominerat kandidaterna till Stora skyddsombudspriset 2012. Redaktionen har sedan valt ut sex finalister. Dessa presenteras i Du&jobbet och i september blir det omröstning på duochjobbet.se. En jury väljer ut vinnaren bland de tre som fått flest röster.

•Tidigare pristagare är:
•Conny Andersson, SEKO, Kockums, Karlskrona.
•Monica Hammarstrand, Vårdförbundet, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg.
•Edip Ergül, Livs, Arla Foods, Linköping.

Publicerad: 2012-08-16

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!