Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Fördomar styr vem som anställs

Fördomar styr vem som får ett jobb. En ”Erik” har 50 procents större chans att komma på en anställningsintervju än en ”Hassan”.

Publicerad: 2013-04-10

Det framgår av ett experiment som Richard Carlsson, psykolog och forskare vid Linköpings universitet, genomfört. Tillsammans med sin forskargrupp skickade han ut svar på över 5 500 platsannonser. Det enda som skiljde ansökningarna åt var namnet. Det visade sig att de fiktiva personerna med svenskklingande namn hade 50 procents större chans att komma på intervju än de med utländskt namn.

Han undersökte också om det fanns skillnader i bemötandet beroende på om den arbetssökande beskrev sig som att vara varm med en social förmåga eller som effektiv och kompetent.

– En kall, kylig ”Erik” som dessutom framstår som lite lat, hade samma chans att gå förbi den första gallringen och bli kallade till intervju som en varm och ytterst ambitiös ”Hassan”, enligt Rickard Carlsson.

En bra början för att undgå diskriminering på arbetsmarknaden är att arbetsgivare slutar att använda sig av ”magkänslan” när de gör sina bedömningar. Den ger sällan bra vägledning och alla har ju rätt att bli behandlade som individer, säger Rickard Carlsson.

Mest fördomar finns mot människor med arabiska namn. Dessa måste slåss mot att såväl deras sociala förmåga som deras kompetens nedvärderas i en svensk omgivning, menar Rickard Carlsson.

Publicerad: 2013-04-10

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!