Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Företag frågar kvinnor om barn

Var tredje kvinna har fått frågan på sin anställningsintervju om hon tänker skaffa barn. För männen är det bara sju procent.

Publicerad: 2012-10-25

Det framgår av en ny undersökning från Unionen. 1 000 av förbundets medlemmar, både chefer och vanliga anställda, har svarat på frågor om föräldraskap och arbetsliv.

Resultatet visar bland annat att av kvinnliga chefer har 72 procent fått frågan hur länge de tänker vara föräldralediga, jämfört med 38 procent av de manliga cheferna.

Det som småbarnsföräldrar känner sig mest missgynnade över är uteblivna löneförhöjningar. Var femte kvinnlig anställd har inte fått del av någon höjd lön under föräldraledigheten.

Mer än hälften, oavsett position, anser att det är svårt att kombinera barn, familj och arbete.

Manliga chefer tar ut minst föräldraledighet: 1-3 månader. Flest dagar tar anställda kvinnor ut: 10-18 månader.

•Unionen har delat ut sitt årliga pris för den mest föräldravänliga och jämställda arbetsplatsén, den s k Guldnappen. Vinnare i år blev Boliden Group, Corporate IT.

Avdelningen nominerades av en kvinna, som blev anställd när hon var gravid. Boliden vann bland 51 nominerade företag. Boliden är ett mansdominerat företag i en traditionellt mansdominerad bransch som i både ord och handling visar att jämställdhet inte bara är en fråga för kvinnor utan berör alla i samhället, säger Cecilia Fahlberg, Unionens förbundsordförande.

Publicerad: 2012-10-25

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!