Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Företag slösar bort anställdas idéer

Alltför få företag lyckas ta tillvara de anställdas engagemang och idéer. Det framgår av en ny avhandling vid Göteborgs universitet.

Publicerad: 2010-06-18

”Personalen är vår viktigaste resurs”, är ett vanligt uttryck som brukar visa betydelsen av de anställdas insatser i ett företag. Enligt Richard Berglunds avhandling ger meningen 34 000 träffar i Google.

Uttrycket visar på en positiv inställning att ta tillvara medarbetarnas egna initiativ och ”det lilla extra”. Samtidigt upplever fortfarande industriarbetare i större grad än andra att arbetet är enformigt och mindre utvecklande, menar Richard Berglund.

Han konstaterar att det finns en imponerande kompetens i de allra flesta företag. Nästan alla människor i produktionen har kloka synpunkter. Får de chansen att bidra blir de engagerade och gör mer än vad som förväntas. Tyvärr efterfrågas bara en bråkdel av detta potentiella engagemang. Ett slöseri av stora mått, enligt Richard Berglund.

I sin avhandling har han följt tre tillverkningsföretag som infört produktionskonceptet Lean. En metod som bl a betonar och uppmuntrar anställdas engagemang.

Han visar på olika faktorer som påverkar om personalen bryr sig. En viktig beståndsdel är tilltro, i en öppen kultur med låga statusskillnader känner sig de anställda värdefulla. Ansvar är också betydelsefullt, att ha befogenheter och egna resurser att genomföra idéer ger goda resultat.

Publicerad: 2010-06-18

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!