Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Företaget struntade i sin egen riskbedömning

Ovako Tube & Ring AB i Hofors struntade i sin egen riskanalys och förslaget att montera en skyddshuv med brytfunktion på ett matarverk. Därför skadades en 18-årig sommararbetare två år senare svårt i sin högerhand, och därför har företaget nu dömts att betala 400 000 kronor i företagsbot.

Publicerad: 2010-10-15

Den 18-årige mannen hade arbetat på stålverket i två månader när olyckan hände. Han skulle räta till ett rör/stålämne som låg snett, och som var på väg in i matarverket till ämnessvarven, då arbetshandsken fastnade i matarverkets drivrullar. Handen följde med matarrullarna runt.

Olyckan i augusti 2008 resulterade i tre amputerade fingrar och en betydande funktionsnedsättning i höger hand.

Drivrullarna till matarverket saknade ingreppsskydd. Något som företaget uppmärksammat redan 2006, då man i en riskanalys angav att det vid matartrissorna fanns en möjlighet att nå rörliga delar. Som åtgärd föreslogs att en skyddshuv med brytfunktion skulle monteras vid inmatningen. Först efter olyckan kom skyddet på plats.

Kammaråklagare Christer B Jarlås vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Östersund skrev i sin stämningsansökan: ”Företaget har således inte själva följt förslagen i sin egen riskanalys och har i strid mot föreslagen åtgärd fortsatt det farliga arbetet utan att vidta skyddsåtgärder”.

Ovako Tube & Ring erkände de faktiska omständigheterna, och gick med på att betala de 400 000 kronor i företagsbot som åklagaren yrkat på. Gävle tingsrätt avgjorde därför målet utan huvudförhandling.

•Gävle tingsrätt, mål nr B 1929-10

Hans Olof Wiklund

Publicerad: 2010-10-15

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!