Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Företagsbot gör att dubbelt så många lagförs

Antalet arbetsmiljöbrott som lagförs har ökat markant. Hittills i år är det en fördubbling jämfört med samma tid ifjol.

Det framgår av uppgifter från Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.
Ökningen av antalet lagföringar gäller både miljö- och arbetsmiljöbrott. Av de mellan 3 000 och 4 000 anmälningarna har hittills i år nära 500 lagförts och lett till åtal eller strafföreläggande.
När det gäller arbetsmiljöbrott var det ifjol 40-45 lagförda, mot 94 hittills i år. Alltså en fördubbling, och innan årets slut lär det bli över 100 lagförda arbetsmiljöbrott, tror Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.
Motsvarande uppgifter för miljöbrott är 230 ifjol och 386 i år och det lär bli över 400 innan året slut. Alltså en nära 80-procentig ökning.

Publicerad: 2009-11-03

En stor förklaring till ökningen är att det blivit lättare att döma till företagsböter istället för att åtala enskilda personer. Nära hälften av alla lagföringar gäller företagsbot. Tidigare har det handlat om ett fåtal.
– Tidigare så kanske 50 till 60 procent av allt arbete med polisutredningen bestod i att utreda ansvaret i företaget. Det slipper vi när det räcker att vi kan visa att det begåtts ett brott i företaget, och kan rikta talan mot företaget som sådant, säger miljöåklagare Christer Jarlås, miljöåklagare i Östersund, till Ekot.

Publicerad: 2009-11-03

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!