Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Försäkringskassan JO-anmäls för hemlighetsmakeri

Försäkringskassans nya rutiner sätter rättssäkerheten ur spel. Det anser Ulf Björk, försäkringshandläggare på IF Metall i södra Västerbotten, som nu JO-anmäler myndigheten.

Publicerad: 2011-07-22

”Försäkringskassan har hemliga läkare som sitter med och avgör om människor ska få ersättning eller inte. Vid dessa möten förs inga protokoll och försäkringsläkarnas namn nämns inte”, säger Ulf Björk till Dagens Arbete. Han påpekar även att läkarna inte kan anmälas till Socialstyrelsen eftersom de enbart är rådgivande.

”Förr fick du ändå se motiveringen från läkaren. Med underlag. Nu finns inte det med.”

Cecilia Udin, nationell försäkringssamordnare på Försäkringskassan, försvarar dock det nya systemet, som infördes för två år sedan. Hon säger till Dagens Arbete:

”Det är inte avgörande vad de rådgivande läkarna säger. De ska vara rådgivare åt våra handläggare. De är experter på medicinska frågeställningar. Men inte just för den eller den försäkrade.”

När läkarna är inkopplade diskuteras avidentifierade ärenden i gruppkonsultation. Därefter tar handläggarna beslut. Och dessa beslut går alltid att överklaga, poängterar Cecilia Udin.

Utan tillgång till underlaget för besluten är det emellertid väldigt svårt att överklaga, menar Ulf Björk.

Publicerad: 2011-07-22

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!