Forskaren: Mer kunskap om arbetsmiljörätten behövs
BOK Arbetsmiljöverkets nya regelstruktur, behovet av mer kunskap och ett samlat grepp om hur arbetsmiljörätten fungerar gjorde att forskaren och juristen Johan Holm skrev en ny bok.
Publicerad: 2024-09-16
Det behövs en bok som förklarar vem som har vilket ansvar för arbetsmiljön, hur reglerna ser ut och vad som händer om reglerna inte följs. Det anser forskaren och juristen Johan Holm vid Umeå universitet som skrivit boken ”Arbetsmiljörätten – en översikt”.
– Hur efterlevnaden av reglerna säkras behöver också förklaras. Där finns samverkan, Arbetsmiljöverket och myndighetens förelägganden, sanktionsavgifterna som det inte skrivits så mycket om och även hanteringen av arbetsmiljöbrotten, säger Johan Holm.
Boken kommer ut i september och vänder sig till alla som arbetar med arbetsmiljöfrågor. Den är även tänkt som kurslitteratur på universitet och högskolor.
Varför kommer boken nu?
– Arbetsmiljöverkets nya föreskriftsstruktur som börjar gälla nästa år gör att det blev akut med en bok med de nya föreskrifterna. Hänvisningar i gamla läroböcker stämmer inte längre. Det fanns också ett behov av en bok som tar ett helhetsgrepp och hjälper till att förklara hur de olika delarna, aktörernas ansvar, regelverken och systemet för att kontrollera efterlevnaden av reglerna hänger ihop. Man behöver förstå det, säger Johan Holm.
– Boken är tänkt som en handbok eller ett uppslagsverk. För den som vill veta mer finns det många hänvisningar. Det här är ett extremt omfattande område så allt får inte plats.
Arbetsmiljörättens historiska utveckling, ansvaret för rehabilitering och anpassning, ersättningssystemet vid arbetsskada, arbetsmiljöbrott och företagsbot är ytterligare något av allt som gås igenom.
Vad är viktigast att hålla koll på för de olika aktörerna, enligt dig?
– Att förstå det systematiska arbetsmiljöarbetet och att vara tillräckligt konkret i sina åtgärder – notera vem som ska göra vad och när och även hur åtgärderna ska följas upp. Sedan kan det förstås variera vad som är viktigast beroende på bransch.
– Det är jätteviktigt att jobba med den organisatoriska och sociala arbetsmiljön. Det är där de stora problemen finns nu. Men det finns svårigheter i regelverket. Reglerna ger inte så mycket vägledning.
Du visade i din avhandling, som den här boken till viss del bygger på, att arbetsmiljörätten är ett komplext område. Har det ändrats?
– Det är ingen större skillnad. Arbetsmiljöverket vill göra strukturen mer överskådlig. Men hur det blir återstår att se. De har också tagit bort en del så kallade dubbelregleringar, men det fanns en fördel med att det fanns samma information på fler ställen. Det kunde fungera som en påminnelse.
Hur upplever du generellt att det står till med kunskapen om det arbetsmiljörättsliga regelverket?
– Det finns många som jobbar med de här frågorna som behöver veta mer. Folk känner till att det finns, men de har för lite kunskap.
Vilken roll spelar det?
– Det kan spela stor roll för att inte rätt saker blir gjorda. Har man en bra chef kan arbetsmiljön bli bra ändå men reglerna behövs, särskilt där det finns stora problem.
Är det något som bekymrar dig med arbetsmiljörätten?
– Ja. Det är svårt för Arbetsmiljöverket att rättsligt genomdriva att arbetsgivare ska följa de regler som är vagare. Det bekymrar mig. Jag tänker exempelvis på krav i föreskriften om organisatorisk och social arbetsmiljö där det står att arbetsbelastningen inte ska vara ohälsosam. Det är ganska svårt att ställa ett krav som garanterar det. Jag har också noterat att förvaltningsrätterna ställer högre krav på Arbetsmiljöverkets förelägganden. Verket måste vara mer precisa och tydliga i de krav de ställer på arbetsgivarna för att rätten ska godta kraven.
Kan din bok göra någon skillnad?
– Jag beskriver gällande rätt och sätter fingret på det här. Det kan kanske ses som en vink till lagstiftare och domstolar.
Du skriver i förordet att arbetsmiljörätten är ett snabbt föränderligt ämnesområde. Vad tänker du på?
– Just nu sker det mycket. Föreskrifterna ändras, nya sätt att organisera arbetet på som plattformsarbete och distansarbete gör att regelverket måste tillämpas på nya situationer. Det är en utmaning för rätten.
Du skriver också om att det finns många förslag på regeringens bord som förslag om utökad tillträdesrätt för de regionala skyddsombuden, utökat rådighetsansvar och tankar om sanktionsavgifter för fler överträdelser inom det organisatoriska och sociala arbetsmiljöområdet. Hur ser du på läget?
– Många utredningar sattes i gång av den förra regeringen men det har inte varit tydligt hur den här regeringen ställer sig till de förslag som finns.
Behöver du revidera boken inom kort, tror du?
– Ja kanske. Man skulle kunna hoppas att det går framåt inom det här området. Men böcker inom juridik brukar alltid behöva revideras.
Foto: Mattias Pettersson
Publicerad: 2024-09-16
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.