Forskning om mobbning får AFA-pengar
Ser mobbning olika ut beroende på var man jobbar? Ett nytt projekt ska hitta riskfaktorer för mobbning genom att studera olika delar av arbetslivet.
Publicerad: 2011-06-20
Det är Reza Embad, docent vid Karolinska Institutet, Institutet för miljömedicin, som får 2,2 miljoner kronor av AFA Försäkring, för att jämföra mobbning i två helt olika arbetsmiljöer: universitet och industrin.
– Mobbning beror både på individuella och organisatoriska faktorer. Vi ska kartlägga riskfaktorer och studera om det finns mönster som går in mellan de olika miljöerna eller om det är någon skillnad, säger Reza Embad.
Resultat ska samlas in genom enkäter och projektet ska pågå i två år.
– Mobbning är en väldigt viktig arbetsmiljöfråga, som kan leda till sjukskrivningar. Det är viktigt att komma med resultat som ger en bättre bild av mobbningen och mer kunskap om hur man förebygger och gör något åt problemet, säger Reza Embad.
Sammanlagt delar AFA Försäkring ut 36 miljoner till olika forskningsprojekt om arbetsmiljö och hälsa, bland annat får Peter Nayström, miljöchef, Swerea SWECAST AB, 2,6 miljoner kronor, för att undersöka faran med optisk strålning i industrin.
•Ann-Beth Antonsson, adj. professor, tekn. dr, IVL Svenska Miljöinstitutet, får 2,6 miljoner kronor för att redovisa nya metoder för arbetsmiljöarbete i den växande bemanningsbranschen.
•Maria Albin, docent vid Lunds universitet, får 4,4 miljoner kronor för att undersöka risker med gummiasfalt.
•Nära 3 miljoner kronor anslås till ett projekt som ska ta fram ett datorverktyg för att belysa följderna av förändringar i organisationer. Det leds av Marianne Döös, professor, Stockholms universitet.
•Drygt 3,2 miljoner kronor går till ett projekt om Lean inom vården och vilka effekter det får för anställda vid Enköpings lasarett. Det leds av Terese Stenfors-Hayes, universitetsadjunkt, Karolinska Institutet.
•Dan Hasson, docent vid Karolinska Institutet, får 2 miljoner kronor för att undersöka hur stress hänger samman med hörselproblem som tinnitus och hörselnedsättning.
Publicerad: 2011-06-20
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.