Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Förskolepersonal halkar mest

De senaste årens kalla och snörika vintrar har lett till en kraftig ökning av halkolyckorna på jobbet. Barnomsorgspersonal och tidningsutdelare är mest utsatta.

Publicerad: 2013-01-22

Nya uppgifter från Arbetsmiljöverket visar på en kraftig ökning av antalet anmälda arbetsolyckor orsakade av halkan.

Under de milda vintrarna 2007-2009 inträffade drygt 4 000 halkolyckor. Åren 2010-2011 var det strax över 5 000 olyckor.

Flest antalet olyckor anmäls av personal inom förskolan, följt av anställda i äldreomsorgen. Räknat i snitt per anställda är tidningsutdelare värst drabbade, med 7 halkolyckor per 1 000 anställda 2011. Snittet för alla branscher ligger på 1 halkolycka per 1 000 anställd.

Halkrisken för kvinnor är betydligt större än för män. De senaste fem åren har kvinnorna 20 procents ökad risk för att halka och skadas på jobbet.

Arbetsmiljöverket betonar att det är viktigt att arbetsgivare och arbetstagare under vintertid tillsammans bedömer hur snö och is påverkar risken för olyckor. En enkel åtgärd för att minska halkriskerna är att ge personalen broddar.

Publicerad: 2013-01-22

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!