Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Första domen om åldersdiskriminering

För första gången har Arbetsdomstolen (AD) avgjort ett fall om åldersdiskriminering. En 62-årig kvinna blev diskriminerad när hon inte fick en tjänst som jobbcoach, anser AD.

Publicerad: 2010-12-16

Den 62-åriga kvinnan sökte men fick inte en tjänst som jobbcoach på Arbetsförmedlingen i Strängnäs. Tjänsterna gick till två kvinnor, som var betydligt yngre än 62-åringen.

Enligt Diskrimineringsombudsmannen (DO), som stämt Arbetsförmedlingen inför AD, var de två som fick jobben mindre kvalificerade än kvinnan. De hade sämre meriter och kortare arbetslivserfarenhet. Kvinnan blev inte ens kallad till intervju, trots att tio sökande blev kallade.

Arbetsförmedlingen hävdar att kvinnan ratades på grund av att hon inte var lämplig för tjänsten och att hon inte hade tillräckliga erfarenheter.

Arbetsdomstolen anser att lagens förbud om diskriminering har överträtts, dels genom att kvinnan inte kallades till intervju, dels genom att hon inte erbjöds anställning.

Staten, genom Arbetsgivarverket, ska nu betala 75 000 kronor i diskrimineringsersättning till kvinnan. DO hade begärt 300 000 kronor i ersättning.

Domen är den första som gäller åldersdiskriminering sedan det nya skyddet infördes 1 januari 2009.

Publicerad: 2010-12-16

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!