Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Första gången chef fälls för trakasserier

En manlig chef trakasserade två kvinnliga anställda och arbetsgivaren har nu fällts för diskriminering i Arbetsdomstolen.

Publicerad: 2011-02-18

Kvinnorna arbetade under flera år på ett gruppboende i Helsingborg. De kände sig trakasserade av sin manliga arbetsledare på olika sätt.
Chefen hade bland annat under par jular satt upp en teckning i personalens lunchrum. Julhälsningen var en sadomasoschistisk varelse med erektion. Kvinnorna tog illa vid sig, vilket de gjorde klart för mannen, som då skickade teckningen i ett mejl till dem.

Kvinnorna, med rötter i östra Europa, trakasserades också för sitt ursprung. Han pratade om dem som ”östflickor” i nedlåtande ton.

Kvinnorna vände sig till Diskrimineringsombudsmannen, DO, som drev fallet till Arbetsdomstolen, AD.

Domstolen anser att åtminstone den ena kvinnan blivit trakasserade för sitt etniska ursprung. Att chefen skickade teckningen i mejl ser AD som att båda kvinnorna blivit sexuellt trakasserade. Att han satte upp teckningen i personalrummet anser AD inte vara någon kräkning. AD anser att det måste finnas utrymme för att sätta upp bilder av sexuell natur som inte är riktade till någon, även om någon i en grupp tycker den är obehaglig.

AD dömer arbetsgivaren, Helsingborgs stad, att betala 35 000 respektive 25 000 kronor i skadestånd till kvinnorna. DO begärde ett större skadestånd, 80 000 kronor vardera.

Enligt DO är det första gången som AD fäller en arbetsgivare för diskriminering sedan en chef trakasserat en anställd. Det är också första gången som någon fälls för etniska trakasserier.

(AD, dom nr 13/11)

Publicerad: 2011-02-18

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!