Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Första rättegången om diskriminering av äldre

För första gången ska Arbetsdomstolen avgöra ett fall om åldersdiskriminering. Förhandlingarna inleds idag.

Publicerad: 2010-10-19

Fallet gäller en 62-årig kvinna som sökte men inte fick en tjänst som jobbcoach på Arbetsförmedlingen i Strängnäs. Tjänsterna gick till två personer, som var betydligt yngre än 62-åringen.

Enligt Diskrimineringsombudsmannen (DO), som stämt Arbetsförmedlingen inför AD, var de två som fick jobben mindre kvalificerade än kvinnan. De hade sämre meriter och kortare arbetslivserfarenhet. Kvinnan blev inte ens kallad till intervju.
Arbetsförmedlingen hävdar att kvinnan ratades på grund av att hon inte var lämplig för tjänsten och att hon inte hade tillräckliga erfarenheter.
DO begär 300 000 kronor i diskrimineringsersättning för kvinnan.

•Sedan 1 januari 2009 är åldersdiskriminering förbjuden i lag. Ålder är nu det näst vanligaste skälet för anmälan om diskriminering
som rör arbetslivet, efter etnicitet, men före könsdiskriminering.
Under det första året av den nya lagen fick DO ta emot 168 anmälningar. Enbart första halvåret i år anmäldes 120 ärenden.

Förbudet gäller än så länge bara i arbetslivet och viss utbildning.
En utredning som lades fram i augusti i år föreslår att lagen utvidgas till att gälla bland annat sjukvård, socialtjänst och offentliga sammankomster.

Publicerad: 2010-10-19

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!