Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Fotboll lockar hem oss

Publicerad: 2015-09-24

Nästa år är det dags för EM i fotboll i juni och juli. Då kan vi också förvänta oss att fler är borta från jobbet. Stora fotbollsmästerskap leder nämligen till ökad frånvaro.

Det visar en undersökning från SCB, som kartlagt samtliga fotbolls-EM och VM för herrar samt OS under perioden 1993 till 2014.

Av kartläggningen framgår att fler är från­varande när ett fotbolls-VM eller EM pågår jämfört med övriga veckor i juni och juli. Oddset för att vara korttids­frånvarande från arbetet är 65 procent större under veckor då det är ett fotbolls­mästerskap. Med frånvaro menas här såväl semester som flex- eller kompledighet, föräldraledighet och sjukskrivning.

Frånvaromönstret är alltså annorlunda under dessa veckor. Men SCB kan inte säga att skillnaden beror på just mästerskapet, eftersom man inte tagit hänsyn till andra externa faktorer som kan ha påverkat frånvaron.

Undersökningen visar däremot ingen skillnad i korttidsfrånvaro under de veckor när ett sommar-OS pågår, under veckor i juli till september, jämfört med när det inte är OS.

Publicerad: 2015-09-24

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!