Frånvarande chef gör ont i ryggen
Publicerad: 2014-10-08
Ont i ryggen av jobbet? Det beror inte bara på hur fysiskt tungt det är. Den som kan påverka sitt arbete och känner stöd av chefen har mindre ont än andra.
En ny rapport från SBU (Statens beredning för medicinsk utvärdering) har granskat arbetsmiljöns betydelse för ryggbesvär och de senaste 30 årens samlade forskning på området.
Den fysiska miljön har förstås betydelse: personer med tunga manuella jobb eller annat fysiskt ansträngande arbete i besvärliga arbetsställningar har mer ont än andra.
Men även den psykosociala arbetsmiljön spelar roll. Mer ryggbesvär har individer som tycker att arbetet är pressande, känner att de har små möjligheter till utveckling och påverkan, men samtidigt alltför höga krav. Mer problem får också den som arbetar utanför vanlig arbetstid, t ex har skiftjobb.
Enligt rapporten finns det inte några skillnader vad gäller ryggproblem mellan kvinnor och män som har likartade arbetsvillkor.
Ryggproblem i jobbet kan få konsekvenser för den enskilde individen och samhället, konstaterar SBU i rapporten. Ryggvärk är t ex den tredje vanligaste enskilda diagnosen bland alla långa sjukskrivningar.
När det gäller arbetsskador ingår ryggont i kategorin muskel- och ledbesvär, som utgör 47 procent av antalet anmälda arbetssjukdomar för männen och 37 procent för kvinnorna, enligt Arbetsmiljöverkets statistik.
Publicerad: 2014-10-08
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.