Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Friad efter skott som dödade värnpliktig

Befälet som stod åtalad för arbetsmiljöbrott efter en olycka när en 19-årig värnpliktig avled efter ha träffats av ett skott, frias av Södertörns tingsrätt.

Publicerad: 2009-11-20

Den 19-årige värnpliktige från Oskarshamn omkom vid en övning  som amfibieregementet i Berga hade kring Utö i Stockholms skärgård i maj ifjol. Han träffades av ett skott i magen när han stod på däck ombord på en stridsbåt. Han fördes till sjukhus men hans liv kunde inte räddas.
19-åringen träffades av ett vådaskott efter att båten blivit beskjuten av en pluton som övade på en ö i närheten och sköt med skarp ammunition ut mot vattnet.

Stridsbåten skulle egentligen inte ha funnits där, men hade på grund av missförstånd i ordergivningen ändå begett sig in i det farliga området genom att efterlyda en order, som var en ”låtsasorder”, det vill säga en spelad order som inte skulle åtlydas.

Befälet, en 30-årig löjtnant, som ledde övningen åtalades för arbetsmiljöbrott, men frias alltså nu av Södertörns tingsrätt. Enligt rätten har befälet visserligen i viss mån varit oaktsam, men det finns inget samband mellan hans oaktsamhet och vådaskjutningen. Den anses därmed inte vara så graverande att den ska föranleda något straffrättsligt ansvar. Stridsbåten har missuppfattat löjtnantens order och kört in det farliga skjutområdet och det kunde befälet inte veta, anser tingsrätten.

Publicerad: 2009-11-20

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!