Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Friskbonus minskar sjukfrånvaro kraftigt

En friskbonus till alla som inte hade några sjukdagar ledde till en halvering av sjukfrånvaron bland äldrevårdspersonal.

Publicerad: 2011-10-28

Det är anställda inom äldrevården i Billunds kommun i Danmark, som fått erbjudandet om en extra bonus på 4 000 kronor. Det gäller alla som inte har någon sjukdag under ett helt år. Den som inte har någon frånvaro på tre månader får en halv dag ledigt. Bonusen har också lett till en halvering av sjukfrånvaron sedan nyår.

Den fackliga organisationen, FOA i Danmark, som organiserar offentliganställda LO-grupper, är tveksamma till modellen.

– De flesta av våra medlemmar är nöjda, men helt begeistrade är vi inte, säger Ruth Nykjær, till tidningen JydskeVestkysten.

Hon varnar för att systemet leder till att folk går till jobbet när de är sjuka.

• I Stockholms kommun prövades en liknande variant under åren 2001-2002. Experimentet studerades sedan av forskare.

Drygt 3 000 anställda slumpades in en försöks- och jämförelsegrupp. En av grupperna fick en extra halvdag ledigt om man arbetade en hel månad utan att vara sjukfrånvarande.

Det visade sig att närvarobonusen halverade sjukfrånvaron. Den minskade framför allt bland kvinnor och högutbildade. Bland anställda som tidigare haft hög sjukfrånvaro syns endast små effekter av bonusen.

En grupp anställda fick extra resurser till bättre arbetsmiljö och möjlighet att träna på arbetstid. Det hade dock inga klara effekter på sjukfrånvaron.

Forskaren Jonas Lagerström vid IFAU (Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering) lägger dock in en brasklapp. Han utesluter inte att bonusen ledde till att individer arbetade trots att de i själva verket var sjuka.

– Om så är fallet kan de långsiktiga effekterna av försöket bli mycket annorlunda än de kortsiktiga effekterna som studerats här, skriver han i rapporten.

Publicerad: 2011-10-28

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!