Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Frisörer och kunder kan förgiftas

Många produkter på frisörsalonger innehåller giftiga ämnen. Vissa ämnen har tidigare varit förbjudna men används i hårprodukter.

Publicerad: 2010-06-14

Giftiga ämnen i produkter på frisörsalonger är en risk för både anställda, kunder och miljön. Det konstaterar Naturskyddsföreningen efter att ha undersökt hårprodukter på 30 frisörsalonger i landet.

Det visar sig att det en rad hälsofarliga produkter med skadliga ämnen används på salongerna. Var tredje mjällschampo som säljs, exempelvis, innehåller det giftiga ämnet zinkpyrition.

Det giftiga färgämnet Parafenylendiamin, PPD, förbjöds 1943, eftersom det kan ge allergi. Men vid Sveriges inträde i EU 1995 blev det tillåtet igen och ämnet har nu åter börjat användas. Även allergiframkallande konserveringsämnen förekommer i en del produkter.

Naturskyddsföreningen varnar nu för att många frisörer och deras kunder drabbas av hälsoproblem när de utsätts för de skadliga ämnena.

Tidigare studier visar att frisörer kan utveckla allergier mot vissa färgämnen och blekmedel. Andningssvårigheter, handeksem och infertilitet förekommer också.

Varken lagen, tillverkare eller leverantörer gör tillräckligt, enligt Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen, som uppmanar Läkemedelsverket som ansvarig myndighet att agera.

Publicerad: 2010-06-14

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!