Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Fritt fram att röka i gruppboende även när personal jobbar där

Arbetsmiljön väger inte lika tungt som vårdtagares rätt till stöd. Därför måste personalen stå ut med att de boende röker, enligt en dom i Kammarrätten.

Publicerad: 2010-01-26

Röktvisten gäller ett gruppboende i Eskilstuna kommun. Ska vårdtagarna ha rätt att röka i sina privata lägenheter, även när personalen är närvarande?
Arbetsmiljöverket ansåg inte att de anställda ska behöva utsättas för tobaksrök när de arbetar i lägenheterna. Verket krävde att arbetsgivaren, Eskilstuna kommun, skulle göra något åt detta, anser hotade ett vite på 75 000 kronor.

Kammarrätten konstaterar i sin dom att kommunen inte kan förbjuda vårdtagarna att röka i sina egna lägenheter. De har beviljats rätt till stöd enligt socialtjänstlagen och LSS; lagen om stöd och service till funktionshindrade. Det blir därmed en konflikt mellan dessa lagar och kraven i arbetsmiljölagen om att anställda ska ha en god luftkvalitet på sina arbetsplatser.
Kammarrätten anser i sin bedömning att i detta fall väger de enskildas behov av stöd och hjälp tyngre.
Rätten påpekar att det inte betyder att kommunen ska slippa ansvaret att försöka minska riskerna för personalen. Men Kammarrätten anser att Eskilstuna kommun redan har gjort tillräckligt, t ex genom att förbättra ventilationen. Att kräva ytterligare åtgärder tycker rätten är orimligt.

Kammarrätten tycker inte heller att Arbetsmiljöverket kan hänvisa till tobakslagens regler om rökfria miljöer. Enligt rätten gäller inte detta rökförbud privata lägenheter i ett gruppboende.

Publicerad: 2010-01-26

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!