Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Fritt fram för kontanter i butiker

Det blir ingen lag om kontanter i butiker. Regeringen kör över riksdagsmajoritetens tidigare beslut.

Publicerad: 2012-02-01

En majoritet i riksdagen klubbade i mars ifjol igenom ett förslag om att lagstfta om sluten kontanthantering i butiker. Lagen skulle tas fram i samabete med arbetsmarknadens parter. Syftet var att minska antalet butiksrån, genom att färre kontanter hanterades i affärerna, och därmed förbättra de anställdas arbetsmiljö. Företrädarna för allianspartierna reserverade sig mot förslaget.

I en interpellationsdebatt i riksdagen i går, tisdag,  förklarade arbetsmarknadsministern Hillevi Engström (M), att det inte blir någon lagstiftning. Enligt ministerns mening är det bättre för arbetstagarna med dagens modell där Arbetsmiljöverket kan ställa krav med stöd av arbetsmiljölagen och föreskrifter, på att utrustning för sluten kontanthantering ska installeras i detaljhandeln.

Frågan väcktes av Josefin Brink (V), som undrade om ministern skulle agera för att den beslutade lagstiftningen om sluten kontanthantering skulle komma på plats. Hon kritiserar hårt regeringens beslut:

– Moderaterna är tydligen väldigt angelägna om att fortsätta att gå i armkrok med näringslivet och därmed beredda att köra över riksdagen och strunta i både forskningen och önskemålen från landets butiksanställda, sade hon i riksdagsdebatten.

Beskedet från arbetsmarknadsministern får hård facklig kritik. Lars-Anders Häggström, Handels förbundsordförande, säger i en kommentar att det är minst sagt anmärkningsvärt att regeringen inte tar fram ett lagförslag, i strid med beslutet i riksdagen. Han tycker det är uppenbart att de föreskrifter som finns i dag inte räcker.

Arbetsgivarna inom handeln är positiva till regeringens linje. En tvingande lagstiftning om sluten kontanthantering är fel väg att gå, enligt Svensk Handel.

Publicerad: 2012-02-01

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!