Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Fritt men stressigt att vara ständigt nåbar

Många tjänstemän har stor frihet i sitt jobb. Tre fjärdedelar avgör t ex själva när de börjar och slutar arbeta om dagarna, enligt en ny undersökning från fackförbundet Unionen. Men friheten har ett pris i att vara ständigt uppkopplad.

Publicerad: 2011-05-16

Totalt 22 procent i undersökningen upplever att de måste vara tillgängliga efter arbetstid. Det är fler män än kvinnor som känner så. Av männen är det 26 procent som instämmer helt i påståendet jämfört med 18 procent av kvinnorna. Chefer tycker det i högre grad än andra anställda.

Risken med den ständiga nåbarheten är att det kan bli stressande. Tre av tio tycker också att de ofta känner sig negativt stressade på grund av jobbet. Nästan lika många, 27 procent, känner sig ofta frustrerade över sitt jobb.

Att kolla mejlen i sin mobiltelefon utanför ordinarie arbetstid är ett sätt att vara ständigt nåbar. Undersökningen visar att sju av tio tillfrågade har en mobiltelefon i jobbet och att det är vanligare bland männen – där har 80 procent det, jämfört med 56 procent av de kvinnliga tjänstemännen.

Av dem som har mobiltelefon i tjänsten är det 44 procent som kan ta emot jobbmail i mobiltelefonen. Och fler än hälften av dessa kollar ofta sin jobbmail i mobilen utanför ordinarie arbetstid. Det är vanligare att chefer gör det än icke-chefer.

Mobilsamtal från jobbet på fritiden stressar dock inte alla. 16 procent instämmer i att det är stressande att kunna ta emot mail i mobiltelefonen, medan 44 procent instämmer inte alls i påståendet.

Undersökningen genomfördes bland 8 000 Unionen.medlemmar och besvarades av 2.350 personer.

Publicerad: 2011-05-16

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!