Fyra av tio offentliga chefer vill stoppa kritik
En majoritet av anställda vågar inte framföra kritik på jobbet. Fyra av av tio offentliga chefer accepterar inte att folk tipsar media
Publicerad: 2010-11-16
Det visar en pågående studie bland anställda inom vård- och utbildning.
Anställda i offentlig sektor har meddelarfrihet, som gör att man kan slå larm om brister i verksamheten. Det är också förbjudet att försöka ta reda på vem som larmat. Ändå visar studien att chefer på nära fyra av tio offentliga arbetsplatser tydligt tillkännagett att det inte är accepterat att anställda meddelar sig med media eller till sitt fackförbund.
Enligt undersökningen så håller anställda inne med kritik på 43 av 70 undersökta arbetsplatser. Bland dessa 43 så riskerar personal på 13 arbetsplatser olika repressalier. De tvingas lämna sin anställning, få sämre löneutveckling, sämre arbetsuppgifter eller utsättas för verbala trakasserier från chefer. På 12 andra av de 43 arbetsplatserna har många anställda tröttnat på att lämna kritik då kritiken inte beaktas av chefer, enligt forskarna P O Börnfelt och Susanne Fransson vid Göteborgs universitet.
Faktorer som hindrar kritik är en nedtryckande arbetsplatskultur, osäkra anställningar, individuella löner och rädsla att framstå som gnällig eller besvärlig.
Att kunna och våga framföra kritik om förhållandena på arbetsplatsen är viktigt av många skäl, skriver P-O Börnfelt och Susanne Fransson, i en debattartikel I Göteborgs-Posten. De föreslår att en särskild myndighet skapas som ska skydda så kallade whistleblowers eller att ansvaret ges till en befintlig myndighet, till exempel Arbetsmiljöverket.
Publicerad: 2010-11-16
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.