Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Fyra tips för ett bättre samtalsklimat

Här får du som premiumprenumerant några användbara tips för ett bättre samtalsklimat på din arbetsplats.

Vägra delta
När arbetskamrater kommer och vill dra med dig i skvallret: fråga varför de kommer med det pratet till dig, och be att de snackar med den personen som det berör istället.

Publicerad: 2013-01-23

Hindra att det sprids
Du kan förhindra att mer skitsnack sprids bland kollegorna, dels så klart genom att själv inte bidra till samtalet, men också genom att gå till personen som snackar skit och säga att du tycker att den ska sluta.

Om personen ändå inte gör det så be om hjälp. Men tala om för vederbörande att du går till chefen, för annars är det ju du som går bakom ryggen. Du kan också ta upp frågan på nästa personalkonferens. Man kan generalisera, lyfta upp det som en generell problematik så att alla kan diskutera.

Säg åt den som säger något om dig
Om du hör någon säga elaka saker om dig själv så gå till den personen, säg att du hört att han eller hon snackar om dig och be att han eller hon pratar direkt med dig istället.

Det gäller att utgå från sitt ”vuxen-jag” och utan anklagelser öppna för ett konstruktivt samtal. Säg till exempel: ”Jag vill att vi ska kunna prata med varandra, om det är något du är irriterad över så snacka direkt med mig istället.”

Chefer: ta tag i situationen.
Som arbetsledare måste man lära sina anställda att själva ta tag i sina problem. Kommer någon till dig och berättar om skitsnack som pågår kan du inte föra pratet vidare, för i värsta fall kan du inte ens säga vem det kommer ifrån och då bidrar du ju tvärtom till att sprida skitsnacket.

Men du ska så klart ta tag i situationen och ta initiativ till att de personer det gäller – om du vet det – sätter sig ner och pratar direkt med varandra. Du kan också ta upp en generell diskussion och fundera över vad samtalstonen kan vara symptom på och göra något åt grogrunden.

Policy för att hantera konflikter
Arbetsplatser bör skaffa sig en policy för hur man vill hantera konflikter och oenighet och klargöra allas ansvar för att medverka till en lösning. Skaffa handledning i grupp eller enskilt, ha temadagar, roliga aktiviteter för att lära känna varandra bättre. Det kan också vara idé att varje vecka summera: Hur har vi jobbat ihop med varandra denna vecka?

Publicerad: 2013-01-23

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!