Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Gillar du arbetsmiljön blir träningen av

En bra arbetsmiljö får fler att motionera på arbetstid, enligt en ny undersökning.

Publicerad: 2011-02-10

Nyhet1102102

Har du gott inflytande över jobbet och bra relation med kollegor tränar du mer.
Det framgår av en undersökning bland kontorsanställda, gjord i Danmark, som redovisats i tidskriften Journal of Occupational and Environmental Medicine.

132 personer deltog i undersökningen. Deltagarna var i huvudsak kvinnor, sysselsatta med datorarbete, som hade ont i nacke och skuldra.
De fick svara på frågor om de trodde de kunde genomföra regelbunden motion och om sin psykosociala arbetsmiljö. De fick också under tio veckor genomföra olika dagliga motionsövningar på arbetet för att stärka sina muskler.
Resultatet visar på ett direkt samband mellan hur ofta de tränade och deras psykosociala arbetsmiljö. De som före undersökningens början sade att de hade en god arbetsmiljö tränade mest under de tio veckorna.

Den psykosociala arbetsmiljön mättes i tre faktorer: inflytande, arbetstempo, arbetsmängd och relationen till kollegor.
Deltagarnas egen tro på att kunna motionera hade också betydelse för deras träningsinsats.

Forskarnas slutsats är att om företag vill främja möjligheter till motion bör de överväga hur de kan förbättra arbetsmiljön och de anställdas tro på att de kan träna.

Publicerad: 2011-02-10

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!