Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Gläd dig åt din grå vardag

Publicerad: 2015-08-20

Nu är det åter vardag och tillbaka till rutinerna efter sommarens ledigheter. Men det behöver inte betyda något negativt. Hjärnan gillar förutsägbarhet, konstaterar stressforskaren Dan Hasson.

De flesta har väl återvänt till arbetsplatserna efter sommarsemestern. Vilken betydelse har ledigheten för oss?

– Det finns inte mycket forskning om hur semestern påverkar oss. Det man vet är att oavsett längd på ledigheten så avtar dess eventuellt välgörande effekter efter några dagar, säger Dan Hasson.

Han är docent i folkhälsa, forskare vid Stiftelsen Stressmottagningen och föreläser kring stress och stresshantering.

När minnet av semestern bleknar bort så fort gäller det att hitta energi och återhämtning i vardagen. Men misströsta inte. Vi mår bra av rutiner. Det kan minska stressen.

– Hjärnan brukar föredra förutsägbarhet och stressas av det okända och okontrollerbara. Vardagen är för vissa inte lika energikrävande, som en intensiv semester med många aktiviteter, säger Dan Hasson.

Det kan ta några dagar att komma igång från ledighetens viloläge till arbetets krav. Dan Hassons råd är att vara extra förlåtande mot sig själv de dagarna.

– Var inte så självkritisk. Att du är lite trögtänkt är helt naturligt och brukar vara övergående.

Går det att mjukstarta är det också bra, kanske börja jobba på en onsdag. Utnyttja de långa, ljusa dagarna är ett annat tips.

Många älskar sitt jobb och har inga problem att kasta sig in i vardagen. Andra har haft aktiva semestrar och inte planerat tid för återhämtning. Det kan därför ge ett lugn att återvända till arbetsrutinerna. De arbetslösa har inget jobb att gå tillbaka till och känna ångest inför, de kan uppfatta vardagen som mindre kravfylld än semestern.

Vardagen ses sällan som något häftigt. I vissa kretsar är det accepterat att klaga på sitt arbete, konstaterar Dan Hasson. Medan andra är tacksamma för att komma tillbaka. Det beror på personlighet och förstås också vilken typ av jobb man har.

Att sommaren just i år regnat bort på många håll kan upplevas olika. För vissa är det vedervärdigt, för andra en välsignelse.

– Det innebär att man kan ta det lugnt med gott samvete. Semestern blir mindre kravfylld sådana gånger och det kan vara bra för en del. Ledigheten kan vara fylld av krav för många, som därför kan uppskatta vardagens rutiner. En småbarnsförälder kan exempelvis uppskatta att återgå till jobbet efter semestern. Det blir ett sätt att vila ut, när man varit med barn tjugofyra timmar om dygnet i flera veckor, säger Dan Hasson.

Publicerad: 2015-08-20

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!