Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Golfare och seglare anser sig diskriminerade

Det är orimligt att diskriminera vissa idrotter genom att de inte ska godkännas som avdragsgill friskvård för företagen. Det anser Riksidrottsförbundet, RF, som på sin stämma i helgen krävde att lagstiftningen ändras.

Publicerad: 2009-05-18

Kravet väcktes i en motion från Golfförbundet och Ridsportsförbundet, som stämman ställde sig bakom. Golfens och ridsportens företrädare har länge kämpat för att deras idrotter ska kunna räknas som skattefri friskvård, en löneförmån som finns på många arbetsplatser.

RF säger nu i ett uttalande att golf, ridsport, segling och utförsåkning diskrimineras skattemässigt jämfört med andra idrottsaktiviteter. De bedöms vara för exklusiva, kostnadskrävande eller svårtillgängliga och godkänns därför inte.

RF betonar att det handlar om 600 000 golfare och 300 000 ryttare som blir diskriminerade. RF begär nu att regering och riskdag ändrar bestämmelserna.

Om arbetsgivaren erbjuder personalen motionsaktiviteter ”av enklare slag och mindre värde” är kostnaderna för de fysiska aktiviteterna skattefria. Exempel på skattefri motion är gymnastik och bowling. Sporter som kräver dyrare utrustning som golf, ridning, segling och utförsåkning omfattas inte av skattefriheten. De aktiviteterna blir skattepliktiga om arbetsgivaren bekostar utrustning eller utövande.

Riksdagens skatteutskott har rekommenderat att undantagen bör tas bort. I stället för att lista vilka idrotter som godkänns bör det införas en gräns för hur mycket friskvårdsförmånen den får kosta, oavsett vilken idrott det handlar om..

Något större stöd verkar dock inte finnas hos regeringen. Idrottsminister Lena Adelsson-Liljeroth säger till Ekot att det inte är aktuellt att göra fler idrotter skattefria, speciellt i dessa kristider. Och finansminister Anders Borg har tidigare i riksdagen avvisat alla tankar på en förändring.

Publicerad: 2009-05-18

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!