Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Grå företag ska jagas av Arbetsmiljöverket

Publicerad: 2015-02-05

Arbetsmiljöverket ska med hjälp av polisen och andra myndigheter skärpa tillsynen av företag som rör sig i en grå sektor och medvetet bryter mot arbetsmiljöregler.

Arbetsmiljöverket har tidigare pekat på problem med ett växande antal ”grå företag”, som varken vill eller kan skapa god arbetsmiljö och som dessutom konkurrerar ut seriösa arbetsgivare.

Regeringen har nu lyft fram åtgärder mot den grå arbetsmarknaden som ett prioriterat område för Arbetsmiljöverkets insatser. De kommande tre åren ska Arbetsmiljöverket förstärka sin tillsyn av företag som bryter mot regler och föreskrifter om arbetsmiljön för att få konkurrensfördelar. Arbetsmiljöverket ska samarbeta med andra myndigheter om detta, bl a polisen, Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten. Under våren ska Arbetsmiljöverket redovisa en handlingsplan för hur arbetet ska gå till.

– Konkurrensen ska ske på lika villkor, seriösa företag ska inte konkurreras ut av andra som kringgår arbetsmiljöregler. Det förekommer, men är svårt att komma åt, säger Erna Zelmin Ekenhem, Arbetsmiljöverkets generaldirektör, i en intervju i det kommande numret av Du&jobbet.

Läs mer i Du&jobbet nr 1!

Publicerad: 2015-02-05

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!