Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Grafiska branschen försökskanin för smiley-bedömning

Företag i den grafiska branschen ska granskas i Arbetsmiljöverkets försök med screening av arbetsplatser.

Regeringen har avsatt 24 miljoner kronor under tre år för att Arbetsmiljöverket ska testa den danska modellen av inspektioner. Där granskas samtliga arbetsplatser (så kallad screening) av inspektörerna. Efter besöken får företagen en smiley i olika färger beroende på hur arbetsmiljön är.

Publicerad: 2009-11-12

Arbetsmiljöverket har fått uppdrag att välja ut en bransch för att prova i Sverige. Här blir det arbetsplatser i grafiska branschen som ska få besök, enligt förslag från Arbetsmiljöverket på ett samrådsmöte med arbetsmarknadens parter. Några smileys a la Danmark blir det inte i detta försöksprojekt.

Att just grafiska branschen är lämplig motiverar Arbetsmiljöverket bland annat med att den är rikstäckande, har olika arbetsmiljörisker, ger bred erfarenhet av screening och att den inte haft så många besök av inspektörer de senaste åren.
Med sina 1 500 företag är den också rätt rent storleksmässigt.

Under nästa år ska Arbetsmiljöverket utbilda sina inspektörer i den danska metoden, sedan börjar inspektionerna 2011.
Skulle screening införas fullt ut i Sverige, med besök på alla 320 000 arbetsplatser, krävs det en rejäl förstärkning av Arbetsmiljöverket. Enligt en statlig utredning skulle det handla om cirka 800 miljoner kronor och nyanställning av 700 inspektörer.
I det första försöket som nu ska sättas igång kommer inga nya inspektörer att anställas, men den vanliga tillsynen kan omprioriteras.

Publicerad: 2009-11-12

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!