Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Gravida får inte utsättas för coronavirus på jobbet

Gravida ska inte arbeta med personer som är smittade med covid-19. Det slår Arbetsmiljöverket fast efter en anmälan från ett skyddsombud i Region Värmland.

Publicerad: 2020-09-23

Stopp för arbete med coronapatienter.

Beslutet gäller det aktuella fallet i Värmland men från Arbetsmiljöverkets sida säger man att samma beslut kommer att tas om det kommer in andra, liknande fall.

– Arbetsmiljölagen och våra föreskrifter gäller på alla arbetsplatser. Vi tar alltid ställning i varje enskilt ärende när det gäller begäran från skyddsombud. Får vi in liknande ärenden kommer vi att fatta liknande beslut. Gravida ska inte ha arbetsuppgifter där de utsätts för det nya coronaviruset, säger Ulrika Scholander, sektionschef vid Arbetsmiljöverket, på myndighetens hemsida.

Det finns fortfarande osäkerhet hur covid-19 påverkar en graviditet. Därför menar myndigheten att försiktighetsprincipen bör råda.

– Kunskapsläget är dessvärre fortfarande oklart kring hur den gravida, fostret och det nyfödda barnet påverkas av coronaviruset. Men det finns studier som pekar på att infektionen kan ge ökad risk för tidig förlossning, kejsarsnitt och tillväxthämning hos fostret, säger Jenny Persson Blom, sakkunnig inom smittrisker på Arbetsmiljöverket.

Folkhälsomyndigheten har tidigare sagt att gravida ska vara särskilt försiktiga under slutet av graviditeten. Särskilt om man samtidigt har någon annan riskfaktor som fetma, diabetes eller högt blodtryck.

//OSCAR MAGNUSSON

Kurstips: Så återgår ni till vardagen efter corona.

Publicerad: 2020-09-23

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!