Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Gravida med besvär hade rätt till sjukpenning

Det var fel av Försäkringskassan att neka fyra gravida kvinnor sjukpenning, trots att de hade så svåra besvär att de inte kunde arbeta. Stockholms tingsrätt dömer Försäkringskassan att betala 50 000 kronor vardera i skadestånd till kvinnorna.

Publicerad: 2009-11-03

Kvinnorna arbetade som busschaufför, förskollärare, arbetsmiljöinspektör respektive sjuksköterska. De drabbades av olika besvär, när de väntade barn, som t ex ljumskbråck, foglossning, rygg- och bäckenproblem, vilket innebar nedsatt arbetsförmåga.
Samtliga nekades sjukpenning av Försäkringskassan. Motivet var att graviditet inte är en sjukdom och att kvinnornas besvär var en naturlig följd av graviditeten.

I sin dom skriver tingsrätten att Försäkringskassan gjort sig skyldig till direkt könsdiskriminering genom att neka kvinnorna sjukpenning. De tilldelas därmed ett skadestånd på 50 000 kronor vardera.
Fallet har drivits av diskrimineringsombudsmannen. DO Katri Linna säger in en kommentar att domen är oerhört glädjande.
– Förhoppningsvis kan den bidra till att kvinnors problem under graviditeten tas på större allvar, säger Katri Linna.

Publicerad: 2009-11-03

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!