Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Graviditet på jobbet smittar

Blir en kvinna på en arbetsplats gravid påverkar det kvinnliga kollegor att också försöka skaffa barn. ?

Publicerad: 2010-03-30

Det framgår av en studie gjord av Lena Hensvik och Peter Nilsson, forskare vid Uppsala Universitet och IFAU (Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering). Om en kvinna blir gravid så visar det sig att chansen att andra kollegor blir gravida inom 13 till 24 månader ökar med 10 procent. Studien bygger på information om 150 000 kvinnor på arbetsplatser med mindre än 50 anställda. ?
Förklaringen kan vara att graviditet ”smittar” på arbetsplatser.
?– Man påverkas mest av någon som är lik en själv i utbildning, kön och ålder, säger Lena Hensvik, till Aftonbladet.?
Lågutbildade kvinnor påverkas lika starkt av sina kollegors barnafödande oavsett vilken utbildning dessa kollegor har. Kvinnor med högre utbildning påverkas däremot inte av att lågutbildade kvinnor på arbetsplatsen föder barn.
?Fäder som väntar barn smittar dock inte kvinnliga kollegor. Nu ska forskarna i en kommande studie se om smittoeffekten finns mellan män på arbetsplatser.

Publicerad: 2010-03-30

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!