Allt om arbetsmiljö logga
Arbetsolyckor

Gröna Lund anmäler olyckan till Arbetsmiljöverket

TILLBUD En kvinna dog och nio personer skadades när en berg- och dalbana spårade ur på Gröna Lund. Nu anmäler nöjesparken händelsen till Arbetsmiljöverket.

Text : Karin Nilsson

Publicerad: 2023-06-29

Gröna Lund har anmält olyckan där en person omkom och nio skadades till Arbetsmiljöverket. Foto: Gröna Lund

Olyckan på Gröna Lund den 25 juni där en kvinna dog och nio skadades har anmälts av arbetsgivaren som ett tillbud till Arbetsmiljöverket. Det rapporterar SVT Nyheter.

Enligt anmälan föll tre delar av berg-och-dalbanan Jetline till marken. Nu ska arbetsgivaren utreda vad som hänt och lämna in sin utredning till Arbetsmiljöverket. Hur personalen har tagits hand om efter olyckan är en del av det som arbetsgivaren ska undersöka, skriver SVT Nyheter.

Om Arbetsmiljöverket kommer att göra en inspektion av händelsen eller inte är ännu oklart.

– Jag kan inte säga i nuläget om vi kommer göra en inspektion, säger Ulrika Scholander, chef för avdelningen för inspektion på Arbetsmiljöverket till SVT Nyheter.

Polisen skriver på sin hemsida att de har inlett en förundersökning med brottsrubriceringarna vållande till annans död, vållande till kroppsskada samt framkallande av fara för annan. Åklagare Christer B. Jarlås vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål leder undersökningen.

– Det har redan hållits ett stort antal förhör i utredningen och fler ska hållas. Det handlar om förhör med besökare på Gröna Lund i går, de som på olika sätt drabbades vid händelsen och som har kunnat lämna vittnesmål, personal på Gröna Lund, personal som var på plats från räddningstjänst samt sjukvårdspersonal med flera. Det är fortfarande alldeles för tidigt att dra några slutsatser eller lämna några ytterligare kommentarer, säger Christer B. Jarlås.

Att det är just en åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål som fått i uppgift att leda förundersökningen beror på att de åklagarna har stor erfarenhet av att leda den här typen av utredningar och ansvar för brott som sker inom ramen för näringsverksamhet, förklarar Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Även Statens haverikommission utreder olyckan.

Foto: Gröna Lund

Publicerad: 2023-06-29

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!