Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Grundläggande arbetsmiljö gäller även i corona-tider

”Ingen ska bli sjuk, skadas eller dö av jobbet, varken i coronatider eller annars.” Det säger Erna Zelmin- Ekenhem, generaldirektör för Arbetsmiljöverket. Här berättar hon hur myndigheten möter ett förändrat arbetsliv under coronapandemin.

Publicerad: 2020-06-08

Erna Zelmin-Ekenhem.

Vilken är Arbetsmiljöverkets uppgift?
– Vi arbetar alltid för att ingen ska bli sjuk, skadas eller dö av jobbet. Det gör vi genom inspektioner, analys, regler och kommunikation.

Vad ser ni för utmaningar i arbetslivet under coronapandemin?
– Vi får många frågor från arbetsgivare och arbetstagare som undrar hur de ska hantera sin arbetsmiljö under de speciella omständigheter som råder just nu. Många arbetsgivare anmäler tillbud och olyckor.

– Skyddsombud hör av sig till oss när arbetsmiljöarbetet brister. Många, både arbetsgivare och arbetstagare, känner också oro. Vanligtvis träffar våra inspektörer arbetsgivare och arbetstagare på plats i deras miljö. Nu sker i stället många av våra inspektioner på distans, vilket är ett helt nytt arbetssätt. Av regeringen har vi fått uppdraget att införa ett snabbspår för att bedöma och kvalitetssäkra personlig skyddsutrustning.

Vår förhoppning är att det ska öka tillgången till säker skyddsutrustning i vård och omsorg. Här har arbetsgivare ett ansvar att endast ta in utrustning som är kvalitetssäkrad så att personalen kan arbeta säkert och tryggt.

Hur samarbetar ni med andra myndigheter och aktörer?
– Dialog med berörda ansvarsmyndigheter och arbetsmarknadens aktörer är särskilt viktigt i den coronakris vi har. I vår roll som central expertmyndighet på arbetsmiljöområdet ingår bland annat att införliva och formulera föreskrifter och besvara remisser från andra myndigheter.

Hur ska man få arbetsmiljöarbetet att fungera bra?
– Det är viktigt att den lokala samverkan fungerar. Arbetsgivare, arbetstagare och skyddsombud ska tillsammans gå igenom vilka arbetsmoment som finns på arbetsplatsen, identifiera riskerna och vidta de förebyggande åtgärder som behövs. Det är grundläggande arbetsmiljöarbete och det gäller även nu, när riskerna kan vara nya.
//ÅSA WALLIN

DETTA GÖR ARBETSMILJÖVERKET
• Arbetsmiljöverket kontrollerar att produkter som släpps ut på marknaden uppfyller grundläggande hälso-, miljö- och säkerhetskrav, så kallad CE-märkning. Under coronapandemin har verket ett uppdrag från regeringen att införa ett snabbspår för att bedöma och kvalitetssäkra personlig skyddsutrustning.
• På av.se finns sammanställningar av coronarelaterade anmälningar och ärenden till Arbetsmiljöverket.
• Vår svarstjänst svarar på frågor om till exempel arbetsmiljölagen, arbetsgivarens ansvar, hur vi arbetar för att skydda arbetstagare och vilka regler som gäller när du ska organisera ditt arbete. De uttalar sig inte i specifika situationer.
• Läs mer om arbetsmiljöarbete på av.se och prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Ovanstående text är ett annonssamarbete med Arbetsmiljöverket.

Publicerad: 2020-06-08

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!