Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Guldsmeder rånas oftast av alla

Varje dag rånas två butiker i landet. Vid åtta procent av rånen skadas någon anställd fysiskt. Risken är störst i guldsmedsaffärer.

Publicerad: 2013-01-18

Det framgår av en ny rapport från Svensk Handel. 2012 registrerades 736 butiksrån, det vill säga mer än två om dagen. Ungefär vid vart tolfte rån, eller cirka åtta procent, skadas någon i butikspersonalen fysiskt.

Antalet butiksrån förra året är därmed det lägsta som rapporterats sedan 2000. Toppnoteringen under 2000-talet var 2009, när 1 154 butiker rånades.

Däremot har antalet guldsmedsrån ökat markant – en femdubbling sedan 2004. Risken att utsättas för rån i en guldsmedsaffär är därmed fem gånger så stor som för övriga butiker.

– Guldsmedsrån har seglat upp som ett statusjobb bland kriminella och något man kan skryta med, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel, i en kommentar.

En annan förklaring är att rånarna väljer bort banker och värdetransporter eftersom de har en högre säkerhet idag.

Vid guldsmedsrånen har också fler anställda fått fysiska skador: elva procent mot knappt åtta procent av de registrerade butiksrånen. Det stora flertalet av de råndrabbade påverkas också psykiskt och behöver ofta hjälp med att bearbeta händelsen efteråt.

Fler uppmärksammade rån i guldsmedsbutiker har skett den senaste tiden. Det stora antalet våldsamma guldsmedsrån med aggressiva gärningsmän har allvarligt försämrat de anställdas arbetsmiljö och innebär stora risker för fysiska skador, konstaterar Svensk Handel.

Bättre utbildning av personalen i riskhantering, kameraövervakning och förstärkt skalskydd är några åtgärder som Svensk Handel anser behövs för att stoppa utvecklingen.

Publicerad: 2013-01-18

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!