Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Hälften så många vapenrån mot butiker

Rånen mot butiker har minskat, enligt preliminära uppgifter från Brottsförebyggande rådet, Brå.

Publicerad: 2012-01-17

Under förra året polisanmäldes 781 rån mot butiker, enligt statistiken. Det är en minskning med 13 procent jämfört med 2010 och med nära en tredjedel, 32 procent, jämfört med 2009.

Framför allt har rånen där vapen använts minskat, sedan 2009 med nästan hälften (48 procent).

Enligt Arbetsmiljöverket har det gjorts stora insatser för att öka säkerheten för butikspersonalen. Ifjol inspekterade Arbetsmiljöverket nära 2 000 butiker. En riktad insats med information till mindre butiker har också genomförts.

Från arbetsgivarhåll förklarar man nedgången bl a med att handeln blivit bättre på att riskbedöma och certifiera butikerna, växelkassorna har minskat, personalen får mer utbildning och butikerna investerar mer i tekniska lösningar.

Arbetsgivarorganisationen Svensk Handel vill att Arbetsmiljöverket prioriterar butiker som utsatts för upprepade rån och ställer hårdare krav på dessa.

Majoriteten av de butiker som rånas har ensambemanning, livsmedels-, video- och tobaksbutiker är mest utsatta, enligt en tidigare rapport från Brå.

Publicerad: 2012-01-17

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!