Hälsan i kontorslandskap undersöks
De öppna kontorslandskapen blir allt vanligare. Men vad gör de med oss? Ett nytt forskningsprojekt ska undersöka de öppna kontorens effekt på stress och hälsa.
Publicerad: 2010-12-15
– Allt fler jobbar på kontor och det blir också allt vanligare med öppna kontorslandskap. Inte bara bland lägre tjänstemän som tidigare.
Det säger Hugo Westerlund vid Stressforskningsinstitutet som fått 3 miljoner kronor av AFA Försäkring för att i ett treårigt projekt undersöka hur olika kontorslösningar påverkar stress, hälsa, arbetstrivsel, produktivitet och önskan att byta arbete.
– Det finns olika uppfattningar om de öppna kontoren: en del menar att de är bra och bryter barriärer, andra tycker de är hemska, säger Hugo Westerlund.
En nyligen publicerad doktorsavhandling av Christina Bodin Danielsson visade att hur kontoret ser ut har stor betydelse. Anställda i cellkontor (eget rum) och flexkontor mår bäst och trivs bäst med sin arbetsmiljö.
De som arbetar i Sveriges vanligaste kontorstyp, ett mellanstort kontorslandskap även kallat storrum, med 10-24 personer per rum, mår sämst och är minst tillfreds med arbetet.
I det nya projektet ska forskarna undersöka vilka påverkan på hälsan enskilda element i kontorsmiljön har, som t ex tysta rum.
– Framför allt chefens roll är viktig. Hur gör chefen för att motverka eventuella negativa effekter av kontorsmiljön. Även cheferna sitter allt oftare i öppna landskap.
Tidigare var arkitekturen i ett kontor ett mått på status och en belöning. Den som blev beordrad fick bättre stol, större bord osv. Den kopplingen finns inte i öppna kontor, konstaterar Hugo Westerlund.
Studien ska utgå från en arbetsmiljöundersökning, kallad SLOSH, som görs vartannat år. Dessutom hoppas man komplettera det med att djupstudera vad som händer med arbetsplatser som inför kontorslandskap.
Publicerad: 2010-12-15
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.