Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Han blir ny generaldirektör på Arbetsmiljöverket

UPPDRAG Lars Lööw lämnar Arbetsförmedlingen och blir Arbetsmiljöverkets nya generaldirektör. En utmaning i uppdraget blir att klara bredden när så mycket uppmärksamhet riktas mot dödsolyckorna, säger han.

Text : Elsa Frizell

Publicerad: 2024-01-19

Arbetsmiljöverkets nya generaldirektör Lars Lööw presenterades av jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg under fredagens presskonferens. Foto: Elin Rappe/ Regeringskansliet

Under fredagen presenterade regeringen Arbetsmiljöverkets nya generaldirektör under en pressträff på Rosenbad. Arbetsmiljöverkets tidigare generaldirektör Erna Zelmin slutade den första oktober 2023 efter nio år på posten. Sedan dess har Håkan Ohlsson varit ställföreträdande generaldirektör på myndigheten. Ny generaldirektör blir Lars Lööw, som börjar sin anställning den första mars 2024.

– Jag är mycket glad att Lars Lööw blir generaldirektör för Arbetsmiljöverket. Han har en bred erfarenhet av arbete i den offentliga sektorn och en gedigen chefserfarenhet. Han är otroligt lämpad att leda arbetet framöver, sa jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg under presskonferensen.

Lars Lööw kommer närmast från uppdraget som ställföreträdande generaldirektör för Arbetsförmedlingen. Han har tidigare varit generaldirektör för svenska EFS rådet, varit Handikappombudsman och haft flera olika chefsroller.

– För mig är det med stolthet som jag är en liten del av förvaltningen av den statliga värdegrunden såsom den utrycks i våra grundlagar. Dessutom att få en möjlighet att leda Arbetsmiljöverket gör mig ännu stoltare, en myndighet med mycket viktiga uppgifter.

– Det är ett stort ansvar att tillsammans med alla medarbetare förvalta arbetet som myndigheten gjort under många år och att få utveckla det in i framtiden, sa Lars Lööw under presskonferensen.

Lars Lööw lyfte fram att de senaste månadernas arbetsrelaterade dödsolyckor visar på behovet av ett aktivt och förebyggande arbetsmiljöarbete.

– Vi måste tillsammans med alla andra göra allt vi kan för att förhindra framtida olyckor.

Vi måste tillsammans med alla andra göra allt vi kan för att förhindra framtida olyckor.

- Lars Lööw

Han poängterade dock att myndighetens uppdrag är bredare än så.

– En utmaning blir att klara av hela bredden i myndighetens uppdrag när så mycket uppmärksamhet riktas åt ett håll. Men jag är säker på att vi kommer klara av det tillsammans på myndigheten och ser verkligen fram emot att träffa alla medarbetare och chefer och sätta ingång och jobba.

Foto: Elin Rappe/ Regeringskansliet

Publicerad: 2024-01-19

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!