Allt om arbetsmiljö logga
Tema

Han är chefernas arbetsmiljöombud

OMBUD Sedan Volvo Lastvagnar infört särskilda ombud för chefer riskbedöms deras situation bättre och cheferna påminns om att de också ska ta hänsyn till sin egen arbetsmiljö. Det är effekter som arbetsmiljöombudet Anton Johansson ser.

Text : Elsa Frizell

Publicerad: 2024-09-24

Anton Johansson är vald till arbetsmiljöombud för Volvo Lastvagnars alla chefer. Foto: Elisabeth Lundell

– Det är fullt upp, säger Anton Johansson och sätter sig, iklädd sin gula varseljacka, till rätta framför Teamsskärmen där vi har intervjun.

Han är första linjens chef på Volvo Lastvagnar i Umeå och är vald som arbetsmiljöombud för fabrikens alla chefer. Nyss kom han in från morgonens runda med sitt team. Han har 25 medarbetare som arbetar i två skift med lackering och produktion av plastdetaljer till lastbilar. Volvo Lastvagnar i Umeå tillverkar hytter till lastbilar och har cirka 1700 anställda där drygt 70 är chefer.

Han konstaterar att det oftast blir det han kallar mjuka frågor han jobbar med som arbetsmiljöombud för cheferna.

– Det är inte maskiner man klämmer sig i utan frågorna handlar ofta om stress. I riskbedömningar tittar vi på om chefen har rätt förutsättningar, hur stora grupper man har och hur arbetsinnehåll och gruppstorlekar förändras vid en omorganisation.

Han betonar vikten av att synliggöra att chefen har en arbetsmiljö precis som alla andra.

– Cheferna jobbar hela tiden med arbetsmiljön för medarbetarna. Man bryr sig mycket om andra och glömmer bort sig själv litegrann. Chefer överlag upplever jag inte är så bra på att prata om hur de mår. Det kan alla bli bättre på och kanske våga säga att det inte är jättebra och att man kan behöva stöd och hjälp.

Man bryr sig mycket om andra och glömmer bort sig själv litegrann.

- Anton Johansson.

Som arbetsmiljöombud för fabrikens chefer har han blivit en kanal för dem att prata problem och annat som skaver.

– Det bollas mycket i förtroende, de uppskattar att de har någon att prata med.

Volvo Lastvagnar har haft arbetsmiljöombud för chefer i drygt fyra år, Anton Johansson har haft rollen i två år. Han ser en skillnad.

– Vi pratar mer om hur det blir för chefen vid förändringar och cheferna själva har börjat reflektera mer att de måste värna om sin egen arbetsmiljö också.

Samarbetet med de övriga skyddsombuden på fabriken fungerar bra, konstaterar Anton Johansson.

– Vi ser det som att om vi har medarbetare som mår dåligt så mår chefen dåligt, och mår chefen dåligt så mår medarbetaren dåligt. Det är viktigt att alla mår bra, då har vi nått målet.

En gång i månaden har han en digital nätverksträff med andra arbetsmiljöombud för chefer inom Volvokoncernen. Fyra gånger om året träffas de fysiskt.

– Det är jättenyttigt att lära av varandra, bra att få utbyte och få se andra arbetsplatser i samma koncern. Då blir man inte så hemmablind, säger Anton Johansson.

Mikael Wennergren

Mikael Wennergren är nationellt huvudskyddsombud för fackförbundet Ledarna inom Volvokoncernen och leder träffarna. Den bild han får genom de tolv arbetsmiljöombuden som finns i nätverket är att problem som uppkommer ofta är kopplat till stress, arbetstider och storlek på arbetsgrupper. Att cheferna kan ha personal på flera olika skift över hela dygnet kan också vara utmanande. Mikael Wennergren betonar att cheferna behöver bli påminda om att de inte bara har ansvar utan också rätt att få den hjälp och stöd de behöver. Att chefen har ett särskilt arbetsmiljöombud är det bästa, anser han.

– Det är viktigt att det finns någon som chefen kan vända sig till som är oberoende och som vet hur det är att vara chef. Att prata med hr eller sin chef känns inte alltid aktuellt. Ibland känner cheferna att de måste vara starka och visa utåt att de klarar av jobbet och det kan finnas en rädsla att bli borttagen från sitt arbete.

Att vända sig till arbetsmiljöombudet som representerar medarbetarna kan vara knepigt. Det är Mikael Wennergrens erfarenhet.

– De arbetsmiljöombuden är ofta inte tillräckligt oberoende. Man har ett för nära samarbete med chefen, och chefen kan känna att man inte kan vända sig till denne med sina problem.

Helst skulle Mikael Wennergren vilja se att chefen är ett eget skyddsområde.

I sin roll som nationellt huvudskyddsombud för Ledarna sitter Mikael Wennergren med i Volvokoncernens samverkansgrupp för arbetsmiljöfrågor. De frågor som kommer upp i arbetsmiljöombudens nätverk tar han med dit.

Det är viktigt att det finns någon som chefen kan vända sig till som är oberoende och som vet hur det är att vara chef.

- Mikael Wennergren

I samverkansgruppen sitter, förutom han själv som representerar Ledarna, också de nationella huvudskyddsombuden för Metall, Unionen och Akademikerna.

Kenneth Palmblad

Som representanter för arbetsgivaren sitter Ola Eskilsson, arbetsmiljöexpert inom hälsa och säkerhet, och Kenneth Palmblad, chef för hälsa och säkerhet på Volvokoncernen i Sverige. Ola Eskilsson och Kenneth Palmblad konstaterar att chefernas arbetsmiljö har aktualiserats alltmer genom åren med start då osa-föreskriften kom och det blev lättare att prata om frågorna. De ser båda att första linjens chefer har en utsatt och tuff roll, och Volvo har jobbat med ledartäthet och storlek på grupper. Särskilda arbetsmiljöombud för chefer ser Ola Eskilsson och Kenneth Palmblad dock inte behov av.

– Vi har arbetsmiljöombud som ska täcka upp för alla och vi har strukturer som kan fånga upp chefers arbetsmiljö. Det finns skyddsronder och riskbedömningar och forum där man kan ta upp arbetsmiljöfrågor för chefer, säger Kennet Palmblad.

Samtidigt är de väl medvetna om att Volvokoncernen med

Ola Eriksson.

sina många bolag och produktionsställen har kommit olika långt i arbetsmiljöarbetet och att det finns saker att förbättra.

När Arbetsmiljöverket kom med sin rapport om chefers arbetsmiljö i april 2024 tillsatte de en arbetsgrupp som ska undersöka hur det ser ut inom Volvokoncernen i Sverige.

– Vi har samsyn både från fackligt håll och hos Volvokoncernen att vi behöver titta på chefers arbetsmiljö och göra en analys av hur det ser ut hos oss. Är vi representerade i den undersökning som blivit gjord av Arbetsmiljöverket eller ser det annorlunda ut hos oss?, säger Ola Eskilsson.

Foto: Elisabeth Lundell

Publicerad: 2024-09-24

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!