Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Här är åldern när det går utför på jobbet

Publicerad: 2014-02-27

54 år. Det är den exakta tidpunkt i arbetslivet när karriärmöjligheterna försvinner, avslöjar en ny undersökning.

Studien är gjord i England bland drygt 2 000 anställda över 40 år. De har fått svara på frågor om sina möjligheter att avancera samt om och när de anser att åldern blir ett hinder.

Utifrån enkätsvaren har 54 år identifierats som den ålder när det börjar gå utför. Det är då som de anställda börjar känna sig överflödiga, blir bortvalda vid befordran och inte får chansen till nya arbetsuppgifter.

En del tycker att den utvecklingen t o m börjar redan vid 40-årsåldern.

Hälften säger att de blivit förbisedda på grund av ålder och var fjärde att de kommit till vägs ände vad gäller möjligheter att avancera. Mer än var tredje tror att åldern gör att risken att bli arbetslös ökar och tre av fyra tror att det blir svårt att få nya jobb.

Anställda inom IT- och finanssektorn är mer benägna att känna av åldern och bristen på utveckling.

Brist på självförtroende saknas dock inte helt bland 40-plussarna. Sju av tio tycker att de gör ett bättre jobb än de yngre.

Studien är gjord av Slater & Gordon Lawyers, en advokatfirma som specialiserar sig på mål kring åldersdiskriminering. Enligt företaget har ärendena som rör sådana faktorer ökat stadigt de senaste fem åren.

Publicerad: 2014-02-27

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!