Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Här är dagen och tiden då du jobbar bäst!

Publicerad: 2014-01-14

Har du något särskilt viktigt som behöver göras på jobbet? Gör det på en tisdag. Det är den mest produktiva dagen i arbetsveckan. Åtminstone om man får tro ett antal tillfrågade HR-chefer får vi som mest gjort på tisdagar. Det anser nära fyra av tio chefer, eller 39 procent, enligt en ny amerikansk studie.

De fick svara på frågan om vilken dag i veckan som de tyckte att de anställda i allmänhet var mest produktiva.

På torsdagar och fredagar blir det minst gjort, enligt cheferna. Bara 3 procent tyckte att de dagarna var mest produktiva. Måndag röstade 24 procent på, onsdag 14 procent, medan 14 procent inte ansåg att någon dag utmärkte sig speciellt när det gällde produktiviteten.

I studien har över 300 chefer i företag med 20 eller fler anställda tillfrågats.

Att just tisdagar är de mest effektiva har visats tidigare i liknande undersökningar. Enligt författaren Max Messmer är måndag den dag man planerar veckans arbete och tar ikapp den tidigare veckans uppgifter. Sedan på tisdag kan man koncentrera sig noggrannare på det som ska göras.

  • ·Cheferna fick också svara på vilken tid på dagen som personalen var som minst produktiv. Det visade sig, kanske föga överraskande, att det är timmarna 16-18 som intensiteten är som lägst. Mellan 10 och 12 på dagen är de anställda mest arbetssamma.

Produktiviteten är också större strax efter en ledighet, 51 procent anser detta, än precis innan, 34 procent av cheferna tycker det.

Den ultimativa aktiviteten på jobbet inträffar alltså klockan 10-12, en tisdag, strax efter en semesterperiod.

Publicerad: 2014-01-14

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!