Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Här är företagen som hamnar högst på topplistor

Två topplistor över bästa arbetsgivarna presenteras i dagarna. Ikea och Ellevio har båda utsetts till de mest attraktiva arbetsplatserna. Chalmers har röstats fram som Sveriges mest coronasäkra arbetsplats.

Publicerad: 2021-05-07

Chalmers röstades fram som mest coronasäkert i en undersökning från Randstad. Foto: Johan Bodell/Chalmers

Varje år genomför Randstad Employer Brand Research en undersökning för att ta reda på vilka arbetsgivare som anses mest attraktiva. Ikea utsågs i år till landets mest attraktiva arbetsgivare, följt av Essity och Sveriges Radio.

Möbelföretaget rankades högst i fyra av tio kriterier: trivsam arbetsmiljö, stark ekonomisk ställning och goda karriärmöjligheter. De som svarat är dock inte anställda på de olika företagen, utan 4 700 slumpvis utvalda personer som svarat på vad de tycker om Sveriges 150 största bolag och myndigheter.

Mest coronasäkra arbetsplats blev Chalmers tekniska högskola följt av Lunds Universitet och Södra Skogsägarna. Att två universitet ligger i topp beror enligt Randstad på att möjligheterna till distansarbete varit större där än inom till exempel handel, restaurang och transport.

De i åldrarna 18–24 värdesätter en coronasäker arbetsplats mest, vilket Randstad tror kan bero på att de i större utsträckning än andra åldersgrupper har yrken som kräver fysisk närvaro.

Undersökningen visar också att hälften av de som svarat började arbeta mer på distans under pandemin. Två av tre var delaktiga i beslutet att arbeta hemifrån, övriga hade inte något val.

Även Nyckeltalsinstitutet har kommit med topplistor över bästa arbetsgivarna. Deras rapport bygger på en kartläggning av över 600 000 anställdas arbetsvillkor.

Enligt rapporten har hälsan under pandemin förbättrats framför allt för hemmajobbbare, höginkomsttagare och män. Jämställdheten har inte gått framåt som den succesivt gjort tidigare år.

Nyckeltalsinstitutets kategori för mest attraktiva arbetsgivare bygger på faktorer som tillsvidareanställningar, gruppstorlek, kompetensutveckling, övertid och sjukfrånvaro.

Kategorin för jämställda arbetsgivare baseras på sådant som lika arbetsvillkor för män och kvinnor och den för hälsosamma baseras på bland annat rehabresultat, sjukfrånvaro och arbetsmiljöarbete.

Mest attraktiva arbetsgivarna enligt Nyckeltalsinstitutet:
1. Ellevio AB
2. Akademiska hus AB
3. Humlegården fastigheter AB
Mest jämställda:
1. Stadsbyggnadskontoret i Göteborg.
2. SBAB Bank AB
3. Sveriges Radio AB
Mest hälsosamma:
1. Peab AB
2. E-hälsomyndigheten
3. Bankgirot

Vad medarbetarna efterfrågar enligt Randstad
Tjänstemän:
1. Trevlig arbetsmiljö
2. Intressanta arbetsuppgifter
3. Balans jobb-fritid
4. Anställningstrygghet samt attraktiv lön och förmåner
Arbetare:
1.Trevlig arbetsmiljö
2. Anställningstrygghet
3. Intressanta arbetsuppgifter samt attraktiv lön och förmåner
4. Balans jobb-fritid

Foto: Johan Bodell/Chalmers

Publicerad: 2021-05-07

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!